jezelf-beschermen-tegen-vuurwerk

Vuurwerk afsteken; pas op voor de gevaren en bescherm jezelf en anderen

Vuurwerk kan met oud en nieuw heel leuk zijn, maar het is ook heel gevaarlijk. Daarom worden er verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat je veilig met vuurwerk om kan gaan. Maak je besef, bescherm jezelf tegen de gevaren van vuurwerk en blijf veilig!

Wat is het risico op gevaar bij vuurwerk afsteken?

Het risico op gevaar bij het afsteken van vuurwerk is erg groot. Vuurwerk kan makkelijk ontploffen en er zijn veel gevallen bekend waarbij mensen zijn gewond geraakt (en met spoed naar de eerste hulp van het ziekenhuis moeten) of erger. Het is dan ook belangrijk om goed te weten wat je doet wanneer je vuurwerk gaat afsteken. Volg daarom altijd de aanwijzingen op het etiket van je vuurwerk. Bovendien moet je er altijd rekening mee houden dat het vuurwerk mogelijk in een andere richting kan afgaan dan verwacht. Zorg dus dat er niemand in de buurt staat wanneer je vuurwerk gaat afsteken en neem na het afsteken direct minstens 10 tot 15 meter afstand.

Hoe bescherm je jezelf tegen de gevaren van vuurwerk?

Om jezelf te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk, is het belangrijk om de volgende dingen in acht te nemen:

-Wees bewust van de gevaren. Vuurwerk kan een echte bedreiging vormen, vooral als je niet weet hoe je ermee moet omgaan. Wees dus altijd goed geïnformeerd over wat je aan het doen bent en neem na het afsteken voldoende afstand. Steek ook nooit vuurwerk in een binnenruimte af en leg het vuurwerk niet te dicht bij je lichaam wanneer je het aansteekt. Ook is het niet verstandig om meer vuurwerk tegelijkertijd aan te steken.

-Wees voorzichtig met wat je aankoopt. Koop alleen vuurwerk bij erkende verkooppunten en lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Gebruik nooit vuurwerk dat beschadigd is of verouderd lijkt.

-Wees altijd alert tijdens het afsteken van vuurwerk. Zorg ervoor dat je in een open ruimte staat, zodat je niet in paniek raakt als het lawaai ophoudt of er iets misgaat. Voor het veilig aansteken van vuurwerk kun je een aansteeklont gebruiken. Draag ook beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril en een gehoorbeschermer, om je ogen en oren te beschermen.

-Wees voorzichtig met het afval. Vuurwerkresten kunnen nog gevaarlijk zijn, dus gooi ze nooit in het vuilnis. Doe ze in een emmer met water en laat ze daar een paar dagen liggen voordat je ze weggooit.

-Tot slot: lees meer over de regels en verboden op vuurwerk op deze pagina van de Rijksoverheid.

Geef een reactie