kerstaugurk-kerstkomkommer-traditie-duitsland-vs-betekenis

Alles over de kerst-augurk; wat is het en waar komt deze bijzondere kersttraditie vandaan?

Heb jij al eens gehoord over de kerst-augurk of de welbekende christmas pickle? Nee? Dan gaan wij jullie hier nu alles over vertellen. De kerst augurk traditie is een unieke en minder bekende feesttraditie die in Duitsland, in de late 19e eeuw ontstond. Volgens een legende maakte een arme glasblazer genaamd John Lower een augurkvormige versiering als geschenk voor zijn familie. Hij verborg het diep in de takken van hun kerstboom, en degene die het op kerstochtend vond, zou geluk voor het komende jaar ontvangen.

Kerst augurk traditie

De kerst augurk traditie verspreidde zich snel door Duitsland en kwam uiteindelijk in de late 19e eeuw naar Amerika, en later ook in andere delen van de wereld. Tegenwoordig dragen veel gezinnen de traditie voort door een augurkvormige versiering te verstoppen op hun kerstboom en hun kinderen te laten zoeken op kerstochtend. Het kind die het als eerste vindt, zou een extra kerstcadeau of geluk voor het komende jaar krijgen. Dit is een leuke beleving voor de kinderen.

Pin voor later

Zoek de kerstkomkommer

De kerstaugurk word bij sommige mensen ook wel eens een kerstkomkommer genoemd. Het principe is hierbij hetzelfde. Kerstkomkommerversieringen en kerstaugurken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals glas, keramiek of zelfs hout. Ze kunnen ook op verschillende manieren worden versierd, zoals met glitter of verf.

Sommige gezinnen hebben zelfs “speciale kerstaugurken” voor in de boom, die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Ook een kerstaugurk in jouw boom dit jaar?

De kerst augurk traditie is niet zo bekend als andere feesttradities, maar het is wel een hele leuke! Of je nu zoekt naar de kerstaugurk, het verstopt, of het gewoon bewondert in de boom; het is een geweldige manier om een beetje geschiedenis en traditie toe te voegen aan het kerstfeest met je gezin, familie of misschien zelfs met vrienden.

Kerst-augurk kopen

Lijkt het jou ook zó leuk om de kerstaugurk traditie voort te zetten, en wil je er ook een (of meerdere) kopen? In de winkels en tuincentra is het soms even zoeken want ze zijn helaas lang niet overal verkrijgbaar. Wij zijn online al even voor jullie opzoek geweest en hebben er een paar bij Bol.com kunnen vinden. Zelfs een paar grappige met een kerstmuts! Bekijk ze hieronder.

Ook leuk: overweeg een setje kerstaugurken of -komkommers te kopen. Leuk om uit te delen (vergeet de uitleg niet 😉 ) rond de kerstperiode, of om de boom mee vol te hangen. Je kunt ze in je kerstboom verstoppen en welk kind of volwassene de meeste kerst augurken vindt, zal misschien wel het meeste geluk krijgen in het nieuwe jaar…

Wij hebben er al eentje. Doe jij ook mee met deze bijzondere kersttraditie?

*copyright foto: ilovewinter.nl

Geef een reactie