kunstschaatsen-kopen-aanschaffen-waarop-letten-tips

Kunstschaatsen kopen; waarop moet je letten?

Als je een beginnend of gevorderd kunstschaatser bent, is het belangrijk om de juiste kunstschaatsen te kiezen. Het kiezen van de juiste kunstschaatsen kan een groot verschil maken in de prestaties en het plezier dat je uit je sport haalt. In dit artikel gaan we dieper in op waar je op moet letten bij het kopen van kunstschaatsen.

Het type schaats

Er zijn verschillende soorten kunstschaatsen, waaronder:

  • Figuurschaatsen: deze schaatsen hebben een langere ijzer dan hockeyschaatsen, wat je meer stabiliteit geeft tijdens het uitvoeren van sprongen en spins.
  • Rij-ijzers: deze schaatsen zijn ontworpen voor kunstschaatsen op ijsbanen met kunstijs of ijshockeybanen. Ze hebben korte ijzers en een gebogen blad om gemakkelijker te kunnen manoeuvreren.
  • Synchroonschaatsen: deze schaatsen zijn ontworpen voor synchroon schaatsen, een team sport waarbij schaatsers synchroon bewegen. Deze schaatsen hebben korte ijzers en een gebogen blad zoals rij-ijzers, maar ze zijn ontworpen voor hogere snelheden en sprongen.

Voordat je kunstschaatsen koopt, is het belangrijk om te weten welk type schaats je nodig hebt, zodat je de juiste ondersteuning krijgt voor de bewegingen die je uitvoert.

De pasvorm

De pasvorm van je schaatsen is van vitaal belang voor de prestaties en het comfort. Als je schaatsen te groot zijn, zul je moeite hebben om controle te houden over je bewegingen en kun je gemakkelijk struikelen of vallen. Als ze te klein zijn, kan dit leiden tot pijnlijke blaren en zelfs blessures.

Wanneer je kunstschaatsen past, moet je ervoor zorgen dat er een kleine hoeveelheid ruimte is tussen je tenen en de voorkant van de schaats. De schaats moet stevig rond de enkel passen, maar niet te strak zitten. Je moet nog steeds je voet kunnen bewegen en je tenen kunnen wiebelen.

Het materiaal van de schoen

Kunstschaatsen zijn er in verschillende materialen, waaronder leer, kunststof en composietmaterialen. Leer is duurzaam en heeft de neiging om zich aan te passen aan de vorm van je voet, maar het kan duurder zijn. Kunststof is goedkoper, maar het kan minder comfortabel zijn. Composietmaterialen combineren de beste eigenschappen van leer en kunststof, maar ze zijn vaak duurder dan beide.

Welk materiaal je ook kiest, zorg ervoor dat de schaatsschoen stevig is en voldoende steun biedt aan de enkel en de voetboog.

De ijzers

De ijzers zijn het belangrijkste onderdeel van de kunstschaats. Ze zijn er in verschillende maten en vormen, afhankelijk van het type schaats en de vaardigheden die je wilt uitvoeren.

  • Maat: De maat van de ijzers is belangrijk omdat het de stabiliteit beïnvloedt tijdens het schaatsen. Een te grote of te kleine maat kan zorgen voor een onstabiele schaats. Het is belangrijk om de juiste maat ijzers te kiezen voor je schoenmaat en niveau van vaardigheid.
  • Vorm: De vorm van de ijzers beïnvloedt de prestaties van de schaatser. Een rechte ijzer is ideaal voor beginners omdat het gemakkelijker is om te manoeuvreren en het minder gemakkelijk is om te struikelen. Een kromme ijzer is ideaal voor gevorderde schaatsers omdat het hen in staat stelt om sprongen en spins gemakkelijker uit te voeren.
  • Hardheid: De hardheid van de ijzers beïnvloedt hoeveel druk er op de schaatsen wordt uitgeoefend en hoeveel grip de schaatser heeft op het ijs. Zachtere ijzers zijn ideaal voor beginners omdat ze gemakkelijker zijn om mee te manoeuvreren. Hardere ijzers zijn ideaal voor gevorderde schaatsers omdat ze meer grip bieden en beter presteren tijdens sprongen en spins.

De prijs

Kunstschaatsen kunnen variëren in prijs, afhankelijk van het merk, materiaal en de functies die ze bieden. Het is belangrijk om een budget te hebben voordat je op zoek gaat naar schaatsen. Overweeg ook om tweedehands schaatsen te kopen als je op zoek bent naar een goedkopere optie. Zorg er wel voor dat de schaatsen nog in goede staat verkeren en dat ze passen bij je niveau van vaardigheid.

Het merk

Het merk van de schaatsen kan ook van invloed zijn op de prestaties en kwaliteit van de schaatsen. Merken als Jackson, Riedell, en Edea staan bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid, maar ze kunnen ook duurder zijn dan andere merken.

Het niveau van vaardigheid

Het niveau van vaardigheid van de schaatser is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste kunstschaatsen. Beginners hebben vaak schaatsen nodig die meer ondersteuning en stabiliteit bieden, terwijl gevorderde schaatsers schaatsen nodig hebben die lichter en flexibeler zijn om complexere bewegingen uit te voeren.

De kleur en stijl

Tot slot, kun je overwegen om de kleur en stijl van de schaatsen te kiezen die bij je persoonlijke voorkeur passen. Er zijn veel verschillende kleuren en stijlen beschikbaar, van traditionele witte schaatsen tot kleurrijke en opvallende ontwerpen.

Geef een reactie