hoe-skikleding-wassen-stappenplan-tips

Skikleding wassen doe je met dit stappenplan

Als wintersportliefhebber weet je hoe belangrijk het is om je skikleding goed te onderhouden. Door je skikleding goed te wassen, blijft het niet alleen fris ruiken, maar behoudt het ook zijn waterdichte en ademende eigenschappen. Maar hoe moet je skikleding op de juiste manier wassen? Hieronder vind je een stappenplan voor het wassen van skikleding.

Stap 1: Lees het waslabel

Het is heel belangrijk om het waslabel van je skikleding te lezen voordat je het gaat wassen. Op het waslabel staan instructies over de beste manier om de kleding te wassen en te drogen. Sommige skikleding kan alleen op lage temperaturen worden gewassen en mag niet in de droger worden gedroogd. Andere skikleding kan juist weer wel op hogere temperaturen worden gewassen en in de droger worden gedroogd.

Stap 2: Was de skikleding apart

Was je skikleding altijd apart van andere kleding. Check alle zakken of ze leeg zijn en sluit alle ritsen en klittenbandsluitingen. Controleer op vlekken en behandel deze vóór het wassen. Gebruik een mild wasmiddel en zorg ervoor dat de wasmachine niet te vol zit. Overvolle wasmachines kunnen ervoor zorgen dat de skikleding beschadigd raakt of niet goed schoon wordt.

Stap 3: Gebruik geen wasverzachter

Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van skikleding. Wasverzachter kan de waterdichte en ademende eigenschappen van de kleding aantasten. Gebruik in plaats daarvan een speciaal wasmiddel (zoals Nixwax) voor skikleding. Als je wilt kun je je machine een keer spoelen op een heet programma om er zeker van te zijn dat er geen wasverzachter-restjes zijn achtergebleven.

Stap 4: Kies het juiste wasprogramma

Kies het juiste wasprogramma op basis van het waslabel van de skikleding. Gebruik bij voorkeur een programma voor fijne was op een lage temperatuur. Sommige wasmachines hebben zelfs een speciaal programma voor skikleding.

Stap 5: Laat de skikleding drogen

Droog de skikleding bij voorkeur aan de lucht. Hang de kleding op een goed geventileerde plaats en vermijd direct zonlicht. Als je de skikleding toch in de droger wilt drogen, kies dan voor een programma op een lage temperatuur.

Stap 6: Impregneer de skikleding

Impregneer de skikleding na het wassen om de waterdichte en ademende eigenschappen te herstellen. Gebruik hiervoor een spray of een speciaal wasmiddel voor impregneren. Volg de instructies op de verpakking en laat de kleding goed drogen voordat je het weer gebruikt.

Door deze stappen te volgen, blijft je skikleding in goede conditie en kun je er volgend seizoen weer volop van genieten!

Geef een reactie